Po operácii, keď ste ešte v nemocnici sa Vašej rane venuje zdravotnícky personál, ale keď prídete domov často ani neviete, ako sa o ranu dobre postarať.

Ak nechodíte na denné preväzy do nemocnice, tak ju ľahko môžete čistiť roztokom určeným na rany napríklad DebriEcaSan, ktorý má výborné vlastnosti. Vytvára optimálne podmienky na hojenie rany, neštípe, nezapácha a príjemne ukľudňuje.  Určite existuje veľa prípravkov, ale najviac sa mi osvedčil práve tento. Aby nedošlo ku mechanickému poškodeniu, treniu o odev je vhodné ranu prekryť náplasťou. Pooperačnú zašitú ranu je treba udržiavať v suchu a v čistote. Pri poškodení, zamokrení alebo pretečení, náplasť vymeniť. Vodeodolné náplaste (náplaste do vody), chirurgický obväz na rany, hydrofilné gázy zakúpite v zdravotníckych pomôckach i  v lekárni.

Postup čistenia je veľmi dôležitý. Aby nedošlo k prenášaniu baktérii pri veľkých ranách z jednej časti na druhú, treba aplikovať roztok na hydrofilnú gázu (nie vatu! Vlákna vaty by mohli zostať v nezahojenom tkanive) Dĺžku gázy odstrihnete podľa dĺžky jazvy, priložíte, necháte par sekúnd a potom prirodzene na vzduchu vysušíte, opakovať treba aspoň trikrát denne. Gázu samozrejme vyhodiť nepoužiť už ďalší raz.

Po vybratí stehov (cca 7-12 dní od operácie), môžete aplikovať po vyčistení a vysušení biolampu a keď je koža úplne zacelená, žiadne drobné ranky ani chrasty, začnite vtierať gél/krém určeným na jazvy.

Hlavne treba dbať na dôkladné vyčistenie jazvy až potom vpravovať podporné prostriedky na zjemnenie tkaniva. Vzhľad jazvy je zo začiatku ružovo-červenej farby, neskôr vybledne a pokiaľ sa o ňu dobre staráte, zmäkne. Tento proces je u každého človeka iný a môže trvať od 6-12 mesiacov, potom sa už vzhľad považuje za definitívny. Jazva by mala normálne ostať v úrovni kože, stáva sa, že u niekoho je tvrdá, ružová, hypertrofická až keloidná. Na vyzrievanie zjazveného tkaniva je účinné aplikovať gély na báze silikónu (napríklad Dermatix, Xeragel) každé ráno a večer jemnú vrstvu. Moja starostlivosť o jazvu po cisárskom reze bola počas celého roka a skoro ju ani nevidno.

Uvoľňovanie jazvy

Masáž jazvy tvorí ďalšiu súčasť terapie, za pomoci ktorej dochádza k uvoľneniu zrastov v podkoží a k zlepšeniu pružnosti kože. Zjazvené tkanivo sa tým stáva mäkšie a tiež samotným dráždením sa znižuje precitlivenosť kože. Najlepšie je robiť masáž 3xdenne po aplikácii biolampou, kde za pomoci prstov robíte jemné krúživé pohyby (postup viď video). Potom po niekoľkých minútach treba vyčistiť kožu roztokom a aplikovať tenkú vrstvu gélu. Ak používate krém môžete robiť masáž jazvy s krémom, ale účinnejšie je robiť masáž nasucho, kedy sa trením lepšie uvoľnia prilepené kožné vrstvy.

Postupnosť pri uvoľňovaní jazvy

  1. Očistiť jazvu roztokom na jazvy 
  2. Svetloliečba biolampou
  3. Masáž okolitého tkaniva a zjazveného tkaniva
  4. Očistiť jazvu roztokom na jazvy
  5. Aplikovať gél na báze silikónu, nechať zaschnúť

 

Niektoré informácie na upresnenie doby zrenia jazvy zo stránky: http://www.plastickychirurg.sk/hojenie-ran/