Individuálne a skupinové cvičenie po pôrode

Cvičenie po pôrode tvorí dôležitú podporu pri regenerácií organizmu. Po spontánnom pôrode, či cisárskom reze sa cvičenie začína postupne, nie intenzívne, aby nedošlo k nepríjemnej únave a je zamerané na oblasť:

  • horných končatín a ramenného pletenca (držanie ramien, zlepšenie pohyblivosti ramenných kĺbov, uvoľnenie celej hornej končatiny, predlaktia a ruky)
  • oblasť chrbta (pohyblivosť krčných stavcov a hlavy, rozvíjanie a vytiahnutie hrudnej časti chrbtice, odľahčenie krížovej oblasti)
  • oblasť trupu (prepojenie hrudného a brušného svalstva, ovplyvnenie  prsných svalov a medzirebrových priestorov)
  • oblasť panvového dna, svaly v oblasti panvy, svaly dolných končatín a podpora klenby nohy.

Ide o komplexnosť cvičení, kde konečným výsledkom je optimálna súhra svalových skupín so správnym držaním tela. Cvičením sa dosiahne nielen estetický vplyv, ale aj psychický účinok, vyplavením hormónov sa zlepší nálada a duševná pohoda. 

 

Pomocou individuálnych cvičení, ktoré sú prispôsobené každému na mieru sa fyzioterapeut sústredí na to čo potrebujete. 

Pri skupinových cvičeniach ide o cviky podľa zamerania cvičiacej skupiny. Nie sú to kardio cvičenia, kde vypľujete dušu, ale zapotíte sa tiež. Samotné prevedenie cvikov podporí svaly celého tela a pokiaľ máte dlhodobo preťažované svalové partie, úľavu pocítite už po prvom cvičení.