Radiálna epikondylalgia, laterálna epikondylitída

Objavuje sa u Vás bolesť v predlaktí pri zdvíhaní a nosení bremien, či pri opakovaných činnostiach ako je natieranie a skrutkovanie? Máte tiež problém s rotačným pohybom v zápästí alebo so zdvihnutím druhého a tretieho prstu? Jednou z príčin môže byť práve často preťažovaná oblasť z vonkajšej strany lakťa. Citlivosť svalstva na pohmat, alebo viditeľný opuch a bolesť pri používaní ruky môže značne obmedziť Vašu výkonnosť v práci. Činnosti, ktoré vykonávame pravidelne, môžu vplyvom tohto preťaženia spôsobiť veľký problém. Nesiahajte hneď po tabletkách, ktoré len utlmia bolesť a príčinu neodstránia.

Pri opakovanej činnosti sa oblasti, ktorú preťažujete, hneď nezbavíte.

Ako prvú pomoc môžete použiť lokálny chladivý sprej, tiež jednorázové chladivé vrecko, či iný ľadový obklad. Nechajte pôsobiť do pocitu nepríjemného chladu cca 5-15min a potom nechajte oblasť prirodzene zohriať a znovu postup opakovať. Takto niekoľkokrát denne podporíte regeneráciu, zmiernite opuch a bolestivosť. Vtieranie krému, gélu alebo oleja s regeneračným účinkom, je ďalšia možnosť ako si dočasne uľaviť.

Dôležitý je kľudový režim. Pri rekreačnej športovej aktivite ako je tenis, squash, bedminton...sa počas doby liečenia dá urobiť pauza  a cielenou rehabilitáciou tak navrátiť pôvodný stav omnoho rýchlejšie. U profesií, kde je manuálna práca nevyhnutná ako je to pri hudobníkoch, pri práci s počítačom alebo remeselníkoch, sa dá oddychovať len pár hodín, čo pri dlhodobých preťažovaniach vedie k mikropoškodeniam mäkkých častí a následne k ďalším degeneráciám.

Ak sa chcete vyhnúť operácii určite neváhajte navštíviť fyzioterapeuta, ktorý vyšetrením stanoví postup terapie.

Výbornou pomôckou ako podporiť liečbu je kineziotaping. Je to pružná páska, ktorá po aplikácii ukľudní preťažovanú oblasť. Nesmieme zabúdať, že manuálne techniky a adekvátne cvičenie sú hlavnými faktormi liečby s dlhodobým efektom.

KOLÁŘ, Pavel, et al. Rehabilitace v klinické praxi. 1. vydání. Praha : Galén, 2010. ISBN 978-80-7262-657-1.